fbpx

Egenkontrollprogram: Säkerhet för elinstallationsarbete

Alla elinstallationsföretag måste ha ett egenkontrollprogram. Det är inte bara ett krav enligt Elsäkerhetslagen, utan också en viktig del av att säkerställa att arbetet utförs på  ett säkert och korrekt sätt. Men vad innebär det i praktiken? Vi pratade med Anders  Axelsson, elexpert på EL-VIS, för att reda ut begreppen och ta reda på hur digitala  verktyg kan göra processen enklare. 

Podcast: Egenkontrollprogram

 

Hallå Anders! Vad är det som gäller egentligen? 

– Enligt Elsäkerhetslagen och Elsäkerhetsverkets föreskrifter ska alla företag som utför elinstallationsarbete ha ett egenkontrollprogram. Det här gäller inte bara traditionella elföretag utan alla som utför elinstallationer, oavsett om det är på en annans anläggning eller den egna. Så om du jobbar med el, till exempel i en kommunal  fastighetsavdelning eller på en industri, behöver du ha detta på plats, förklarar Anders. 

Vad ska ett egenkontrollprogram innehålla? 

– Egenkontrollprogrammet ska innehålla en beskrivning av företagets egna rutiner. För att få en likvärdighet har Elsäkerhetsverket i sin föreskrift ELSÄK-FS 2017:3 ställt generella  minimikrav på innehållet. Där beskrivs vilka delar som ska finnas med och en vägledning vad respektive del ska innehålla. Det är viktigt att innehållet anpassas till ditt företags specifika  verksamhet. Huvudsakligen ska du beskriva vilka rutiner ni har för att kontrollera att  arbetet utförs av personer med rätt kompetens, att det utförs på rätt sätt och att  nödvändiga kontroller görs. 

Det låter komplicerat, men finns det sätt att göra det enklare? 

– Absolut! Digitala verktyg kan vara till stor hjälp här. De kan tillhandahålla mallar och  förklaringar som guidar dig genom processen, så att du inte behöver uppfinna hjulet på  nytt. Dessutom kan påminnelsefunktioner hjälpa dig att se till att programmet hålls  uppdaterat, vilket är ett krav från Elsäkerhetsverket. Det handlar om att göra processen  så smidig och effektiv som möjligt, men ändå säkerställa att alla krav uppfylls. 

Har du några tips för den som ska skapa eller uppdatera sitt egenkontrollprogram? 

– Mitt bästa råd är att hålla det enkelt och tydligt. Använd de digitala verktyg som finns  tillgängliga för att få struktur och stöd, men se till att programmet är anpassat till just  din verksamhet. Tänk på att alla på företaget ska förstå innehållet och kunna följa det.  Och kom ihåg, ett väl utformat egenkontrollprogram är inte bara ett lagkrav – det är en  investering i ditt företags framtid.

För mer information om egenkontrollprogram besök Elsäkerhetsverkets hemsida, och för mer information om vilka verktyg som kan hjälpa dig, besök EL-VIS.

Lämna en kommentar