fbpx

Varför behövs E-nummer?

Att varje pryl har ett eget e-nummer vet du nog. Att det finns listor för olika typer av produkter vet du nog också. Men vem är det som delar ut e-numren? Hur många listor finns det? Och varför behövs E-numren? Hur utvecklas informationen i E-nummerbanken? Eller för den delen, när du tittar i någon av grossisternas webbshoppar och vill veta så mycket som möjligt om produkten du funderar på att köpa, hur kom informationen dit?

Vi gästas av Mårten Alrenius och Jennie Wiederholm som berättar om Sveriges elgrossister (SEG), och E-nummerbanken.

Lyssna på avsnittet här nedan!👇

SEG administrerar en produktdatabas för elbranschen, E-nummerbanken.

Idag kan man säga att alla produkter finns i två versioner, en fysisk och en digital. I E-nummerbanken hanterar vi den digitala versionen av produkterna. Dvs alla information om produkterna som behövs för att man ska kunna göra bästa möjliga val, använda produkterna rätt och säkert och något som efterfrågas allt mer på hållbart vis.

Syftet med E-nummerbanken är att:

  • Effektivisera materielhanteringen
  • Förenkla administrationen för alla led i värdekedjan
  • Förbättra produktspårbarheten

Detta åstadkommes genom att använda samma produktidentifikation; från tillverkare/leverantör via grossist till installatör och slutanvändare.

E-nummerbanken är uppdelad i huvudgrupper, listor och nummerserier enligt ett väl genomtänkt system. Eftersom teknikutvecklingen är snabb inom vissa delområden så krävs det ett kontinuerligt underhåll av strukturen i banken för att den hela tiden ska kunna möta marknadens krav.

E-nummerbanken är skyddad enligt lagen om upphovsrätt. Utöver SEGs medlemmar kan andra företag förvärva licensrätt att nyttja E-nummer i sin verksamhet.

I E-nummersök hittar du alla produkter som har ett e-nummer.

VÅRA SAMARBETSPARTNERS

GARO – Elektriska lösningar för alla behov

https://www.garo.se/sv/produkter/laddboxar/garo-entity-compact

Nexans KABEL - Numera FÖRDRAGET I SLANG! N-Line

Schneider Electric - Smart Hem Wiser