fbpx

Fem vanligaste misstagen vid besiktning av solcellsanläggningar

Emma har byggt sitt eget earthship (jordskepp, hus byggt off-grid med återanvända material) ensam med 3 barn, gått från behandlingsassistent på beroendehem, solcellsmontör till besiktningsexpert av solinstallationer. Emma har 5 tips hon gärna vill skicka med till er som gör eller vill börja med solcellsinstallationer.

Lyssna och lär!  👇

Tips till dig som utför besiktning av solcellsanläggningar

  1. Vanliga fel kring kabeldragning under panelerna är att kablaget inte är uppfäst ordentligt, så att det hänger långa sträckor eller ligger mot takytan. Att kontaktdon utsätts för stress för att de spänns upp mellan skenor, att kabeln ut från kopplingslådan är för spänd och att det är blandade kontakter, som inte är kompatibla med varandra. Vissa tillverkare har även krav på att kontakterna inte får ha buntband över sig vilket är vanligt förekommande.
  2. Lösa klämmor som inte har skruvats fast, eller som har skruvats fast snett eller med för lite överlappning på panelramen. Även ganska vanligt att de är skruvade för hårt så att klämman blir deformerad, eller att bottendelen av klämman som ska fästa i skenan inte har fästs korrekt.
  3. Trasiga tak, vanligt på alla typer av tak. Trasiga tegelpannor eller felaktigt lagade pannor, rispade och buliga plåttak, papptak där ny papp har svetsats på fel sätt.
  4. Installatören har blandat två eller flera olika montagematerial. Det innebär att tillverkarens garantier inte längre gäller och att en korrekt snö- och vindlastberäkning inte går att ta fram. Olika montagesystem har sitt egna sätt för hur det ska monteras och när man blandar ihop dem finns ingen korrekt infästning dem emellan.
  5. Dokumentation! Superviktigt. Solcellsanläggningen ska sitta kvar i många år, kanske mer än 30 år, och när fastighetsägaren någon dag ska renovera, utföra service eller sälja sitt hus behöver det finnas en fullständig dokumentation. Även vid eventuella skador så kan det behövas gentemot försäkringsbolaget. Lastberäkning, egenkontrollprogram, strängritning och datablad över ingående produkter är det minsta man kan kräva. Skötselråd ska också ingå.

Länkar

https://www.instagram.com/solpanelstjejen/